Het Vlaams Kwartier en lezingen

Lezingen rondom WOI

Reeds sinds het begin van het Vlaams Kwartier heeft de oorlog die meer dan welke ook zijn destructieve sporen in Vlaanderen heeft achtergelaten, de Grote Oorlog van 1914-1918, onze belangstelling gehad. Ieder jaar wordt er een lezingencyclus georganiseerd waarin diverse aspecten van die oorlog aan bod komen; een oorlog die tot op grote hoogte het hedendaagse politieke krachtenveld heeft bepaald. Uiteraard komen daarin de oorlogshandelingen zelf aan bod: de slagen, de wapens, het begin en het einde, collaboratie en verzet. Daarbij zal ook verder worden gekeken dan de frontlijn van Nieuwpoort tot de Franse grens. Maar ook de gevolgen en de invloed van de oorlog op de maatschappij in zijn geheel komen aan bod, op kunst en literatuur, medische zorg, sport, vrouwenemancipatie, evenals het leven in het neutrale Nederland. Kortom: een programma met voor elk wat wils, ook als ‘oorlog’ op zich niet tot het interessegebied behoort.

Het seizoen 2016 – 2017 start op donderdag 29 september met de Koen Koch lezing 2016 verzorgd door Prof. Dr. Sophie de SchaepDrijver. Mer over deze lezing, en het volledige programma van het seizoen 2016 – 2017 vind u op deze pagina.

De Vanhestelezing

Deze jaarlijkse lezing is vernoemd naar Bert Vanheste, de oprichter van het Vlaams Cultureel Kwartier. Hij was tot zijn overlijden in 2007 als docent Nederlandse taal- en letterkunde verbonden aan de Nijmeegse Radbouduniversiteit. Ter herinnering aan hem heeft het bestuur van het Vlaams Cultureel Kwartier de jaarlijkse Vanhestelezing in het leven geroepen. Deze lezing wordt het ene jaar door een auteur gegeven, het andere jaar door een politicus en heeft altijd een zeer actueel onderwerp. In 2015 vindt de lezing plaats in de Bibliotheek de Mariënburg en zijn de gastsprekers Jan Vantoortelboom en Margot Vanderstraeten. Het geheel wordt altijd fijn opgeluisterd door een muzikaal intermezzo en afgesloten met een borrel waarbij gelegenheid is tot nadere ontmoeting. Van te voren is de mogelijkheid gezamenlijk te dineren.