Leo van Bergen – TUSSEN HEILIGE EN HOER.


18 mei 2017 19:00 uur.

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Mariënburg 26 (Mariënburgkapel)

Entree: € 10,- / leden ANV en studenten € 5,-.

Door het enorme aantal zieken en gewonden dat de slagvelden van 1914-1918 opleverde, stroomden tevens allerlei vrouwen toe om die zieke en gewonde soldaten in de nood bij te staan en te verplegen: gediplomeerd maar merendeels niet gediplomeerd. Wat deden zij, met wat voor ziekten en verwondingen kregen zij te maken? Wat mochten zij, en wat mochten zij niet? Waarom niet? Wat deed dat werk met hen? En: hoe werd er op hen gereageerd, op deze vrouwen in een mannenwereld?

In deze lezing van Leo van Bergen, schrijver Zacht en Eervol. Lijden en Sterven in de Grote Oorlog, zullen al deze aspecten, en nog veel meer, aan bod komen. De lezing zal gevolgd worden door het laatste uur van de film Testament of Youth, naar de gelijknamige autobiografie van oorlogsverpleegster Vera Brittain.

Aanmelden is niet verplicht, wel aan te raden, gezien het beperkte aantal plaatsen. Dit kan via het Vlaams Kwartier (info@vlaamskwartier.nl) of rechtstreeks bij de spreker (l.vanbergen@kpnmail.nl).


De lezingen serie De grote oorlog 1914 – 1918 is een programma van het Vlaams Kwartier, mede mogelijk gemaakt door het Algemeen Nederlands Verbond / ANV en Stichting de Roos-Gesink.

anv
deRoosGesink

De grote oorlog

Seizoen 2016 – 2017


18-5-2017 Dr. Leo van Bergen (onderzoeker Nederlands Veteraneninstituut en schrijver van Zacht en Eervol, over de medische zorg in 1914-1918) Zijn lezing: Tussen Heilige en Hoer. Verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog.


Eerder dit seizoen

29-9-2016 (Koen Koch Lezing) Prof. Dr. Sophie de Schaepdrijver (hoogleraar Moderne Europese Geschiedenis aan de Pennsylvania State University, USA) Haar lezing: Verzetsstrijdster Gabriëlle Petit. Over Oorlog en Gender.

27-10-2016 Prof. Dr. Marlou Schrover (hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit Leiden). Haar lezing: Vluchtelingen een Eeuw Geleden en Nu.

10-11-2016 Peter Folkerts (Vooraanstaand lid van de Western Front Association en beheerder van de WOI-website van Pierre Grande Guerre, zijn nom de plume). Zijn lezing: Verdun 1916. Het Doodbloeden der Legers.

26-1-2017 Drs. Bob Latten (schrijver van zowel een fictioneel boek over Verdun, Poststempel Verdun geheten, als een niet-fictioneel boek over Vrouwen in de Grote Oorlog). Zijn lezing: Strijdster, Verpleegster, Mannentroost en Pacifiste. Vrouwen in De Grote Oorlog.

23-2-2017 Roger Rossmeisl. Zijn lezing: Wilhelm II in Berlijn? Willem II in Tilburg! Over voetbal in mobilisatiegebied.

23-3-2017 Dr. Hanneke Takken (onderzoeker Universiteit Utrecht): Zij publiceerde vorig jaar haar proefschrift Churches, chaplains and the Great War. Haar lezing: God is met Ons. Religie en de Oorlog.

20-4-2017 Dr. Toine Lamers (oud-docent Radboud Medisch Centrum Nijmegen). Hij stelde aan de hand van oorlogsbrieven een biografie van de arts Folly samen. Zijn lezing: René Folly. Arts aan het Franse Front. Deel 2.